13 sep 2006

persbericht

‘Zuid-Hollands Blaasorkest’ in première

Sinds een aantal maanden beschikt Zuid-Holland over een eigen, provinciaal blaasorkest. Dit nieuwe ‘Zuid-Hollands Blaasorkest’, kortweg ZHB, bestaat uit zo’n 50 amateur- en professionele muzikanten, die op projectbasis samenspelen.
De afgelopen maanden zijn zij een aantal dagdelen bijeen geweest in hun repetitieruimte in Schiedam/Kethel. Onder leiding van dirigent Chris Leenders heeft het orkest fanatiek gerepeteerd om op 1 oktober een goed première-concert ten uitvoer te kunnen brengen. Na deze eerste uitvoering zal het orkest één tot twee keer per jaar ergens in de provincie Zuid-Holland een optreden verzorgen.

Het splinternieuwe orkest speelt tijdens het concert in Dordrecht onder meer een compositie van de jonge componist Mark Kuijpers. Zijn ‘A Six’ zal die middag voor het eerst door een volledig blaasorkest worden uitgevoerd. Het staat op de lessenaars van het ZHB naast werken van o.a. Rossini, Shostakovich en Bernstein. Het gevarieerde programma heeft als kenmerk dat het perfect aansluit bij het zo specifieke klankbeeld van een blaasorkest.

Het Zuid-Hollands Blaasorkest is opgericht op initiatief van twee fervente Schiedamse musici, te weten John Segers en Wim Handels, met als doel het originele repertoire voor blaasorkesten levend te houden.
Het orkest staat onder leiding van dirigent Chris Leenders, die zijn directieopleiding aan het Rotterdams Conservatorium in 1996 cum laude afrondde. Naast zijn werk als dirigent is hij tevens paukenist/slagwerker bij het Residentie Orkest en docent aan het Rotterdams Conservatorium.

De musici en dirigent van het ZHB streven ernaar hun concert, ook voor minder geoefende luisteraars, jeugd en jongeren toegankelijk te maken. Dit streven komt onder meer tot uiting in de geringe toegangsprijs (€ 5,-). Tevens zal een aantal muziekstukken tijdens het concert door de dirigent worden toegelicht.

Behalve het ZHB zal ook het ‘Ovino Blaasoctet’ op 1 oktober in Dordrecht spelen. Dit gezelschap bestaat uit 2 klarinetten, 2 fagotten, 2 hobo's en 2 hoorns en zal Opus 57 van Franz Krommer ten gehore brengen.

Het première-concert van het Zuid-Hollands Blaasorkest vindt plaats op zondagmiddag 1 oktober 2006 in het BeneVia muziekcentrum, Spirea 7 te Dordrecht. Aanvang 14.15u. Kaarten kosten €5,- en zijn te reserveren bij de organisatie.

Muzikanten die interesse hebben bij een volgend project deel uit te maken van het orkest kunnen tevens contact opnemen met de organisatie.