1 okt 2008

PERSBERICHT

De uitersten verenigd: Russische en Amerikaanse muziek door het Zuid-Hollands Blaasorkest

Na de concerten van het Zuid-Hollands Blaasorkest in 2006 en 2007 zal het projectorkest dit jaar twee concerten verzorgen. Op zaterdag 1 november om 20.00 uur speelt het ZHB in de Prinsekerk in Rotterdam. Een week later, op zondag 9 november om 15.00 uur, is het orkest te gast in het BeneVia Muziekcentrum in Dordrecht.

Het Zuid-Hollands Blaasorkest, een orkest van zo’n zestig musici uit geheel Zuid-Holland, zal in zijn derde programma de grote verscheidenheid in de harmoniemuziek tot uiting laten komen door de geografische uitersten bij elkaar te brengen: Russische en Amerikaanse muziek die speciaal voor grote blazersbezetting gecomponeerd is. Naast de grote verschillen zal ook de wederzijdse beïnvloeding van de twee culturen te horen zijn.

Het Zuid-Hollands Blaasorkest is een jong projectorkest dat uitsluitend originele muziek voor grote blazersbezetting speelt. Het neemt hiermede een unieke positie in het Zuid-Hollandse muziekleven in. Nadat in een vorig programma een lang tijdsbestek aan bod kwam in “een eeuw harmoniemuziek” wordt nu de grootste afstand overbrugd met muziek van de Russische componisten Khalilof, Kozhevnikof en Rimsky-Korsakov, en de Amerikaanse componisten Parker en Reed.
Het orkest staat sinds de oprichting onder leiding van Chris Leenders, tevens paukenist bij het Residentieorkest en docent aan het Rotterdams Conservatorium.
Aan het concert in de Prinsekerk werkt de vrouwenzanggroep Soroki mee met een meeslepend programma van Russische volksliederen die de ziel beroeren. Soms vrolijk, maar meestal melancholiek, en altijd meerstemmig gezongen. De liederen komen uit heel Rusland - van Archangelsk tot Vladivostok - en beslaan een periode van ver voor de revolutie tot de dag van vandaag. Ze gaan bijna allemaal over de liefde. Het koor staat onder leiding van Raïsa Pintchiouk.

Het streven is om de concerten toegankelijk te maken voor een breed publiek. Daartoe worden de muziekstukken op een aansprekende manier toegelicht. Ook voor minder geoefende luisteraars wordt daardoor de muziek toegankelijk gemaakt. Het orkest hoopt daarmee vooral ook jeugd en jongeren te bereiken. De entreeprijs maakt de ZHB-concerten óók laagdrempelig: voor slechts €10,- is iedereen van harte welkom. Voor de Rotterdampashouders is de toegang € 7,50, jongeren tot 18 jaar, bejaarden, studenten en CJP-pashouders € 5 (met Rotterdampas € 3,50).

Kaarten zijn verkrijgbaar bij de orkestleden en aan de zaal. U kunt eventueel ook reserveren via info@zuidhollandsblaasorkest.nl onder vermelding van naam, concertdatum en het gewenste aantal kaarten.